Een autohoes, goed idee of toch niet?

Home

Is een autohoes een goed idee of niet?

Het ziet er gaaf uit: je auto ’s winters opstallen onder een autohoes. Sommige mensen zweren dat het gebruik van een autohoes noodzakelijk is, terwijl anderen ze juist zoveelmogelijk proberen te vermijden. Toch zijn er vaak nog veel vraagtekens rondom het gebruik van autohoezen. Hebben ze ook echt nut of zien er er alleen mooi uit?

Wanneer je een auto binnen wegzet, beschermt een autohoes de lak van je auto tegen vuil, vlekken en krassen, bovendien ziet het er ook gaaf uit. Voor buiten moet je oppassen met een autohoes. Vocht kan er namelijk niet onder vandaan, dit kan tot narigheden lijden zoals roest, schimmel, vochtschade en muffe geuren. Bovendien kan een natgeregende autohoes zorgen voor krassen op de lak.

Het gebruik van een autohoes kan dus wel degelijk nut hebben, het ligt er alleen aan waar je hem gebruikt (binnen of buiten). Kijk dus goed of een autohoes in jouw situatie wel een goed idee is. Alle voor- en nadelen en enkele tips van autohoezen worden in dit artikel uitgelegd.

Verschillende soorten autohoezen

Als we het hebben over een autohoes, dan zijn er in grote lijnen drie soorten hoezen. Ten eerste heb je een: indoor hoes en outdoor hoes. Van de indoor hoezen zijn dan weer twee varianten: een stoffen hoes of een zogeheten ‘car bubble’/opblaasbare autohoes.

1) Indoor

Een indoor autohoes is een hoes die gemaakt is om auto’s te beschermen die binnen staan opgeborgen. Het zijn zachte, niet waterdichte hoezen die vaak gemaakt zijn van materialen zoals katoen of polyester. De zachte hoes zorgt ervoor dat vuil niet op de lak terecht komt en de lak beschermt is tegen krassen.

  • Voordelen: De autohoes beschermt je auto voornamelijk tegen stof en andere viezigheden die op de lak vallen. Daarnaast bied het bescherming tegen krassen door bijvoorbeeld tegen je auto aan te lopen of door de rits van je jas. Buiten dat, ziet het er natuurlijk ook gaaf uit om je auto onder een hoes in de garage te hebben staan.
  • Nadelen: Het nadeel van een indoor hoes is dat stof op de hoes blijft liggen. Voordat je de hoes eraf haalt moet je de hoes schoonmaken, anders valt met het verwijderen alle vuiligheid alsnog op de lak. Bovendien kan het aanbrengen en verwijderen van de hoes zorgen voor krassen: als de auto van tevoren niet goed schoongemaakt is blijft er viezigheid (zoals zand) op de lak zitten. Dit zorgt voor krassen in de lak als je de hoes eroverheen schuift. Tenslotte moet de je auto niet in een hoes zetten als de schuur nat is of lekt. Hierdoor wordt je hoes klam en staat de auto de hele stilstand periode onder een nat deken.

2) Outdoor

De outdoor autohoes is een hoes, die als doel heeft om een auto die buiten staat te beschermen. De hoes is waterdicht en zorgt hierdoor dat de auto niet nat wordt als het regent. Dit lijkt een goede, garage vervangende, oplossing voor auto’s die het hele jaar buiten staan, maar er zitten nog wat haken en ogen aan (later hier meer over).

  • Voordelen: Voor een outdoor hoes zitten de voordelen eigenlijk alleen maar in de korte termijn. De hoes beschermt de autolak tegen ongewenste factoren die de lak aan kunnen tasten. Denk hierbij aan regen, vallende bladeren die gaan rotten, plakkerig hars van bomen of andere rotzooi die van buitenaf komt.
  • Nadelen: Door condens of verdampend water komt er altijd vocht onder de hoes, zelfs in de zomer. Omdat de hoes waterdicht is kan er geen water doorheen, maar hierdoor kan water dat eronder zit er ook niet meer uit, je auto staat dus constant in het vocht. Het gevolg is dat het vocht overal gaat zitten en zaken zoals roest bevorderd. Ook gaat het in het interieur zitten, waar het nare problemen kan veroorzaken zoals: vochtplekken, schimmel, elektronica schade en muffe geuren. Eigenlijk moet de hoes er elke 2 weken af, om de hoes en je auto te laten drogen. Een ander nadeel is dat een nat geregende hoes zwaar wordt, tijdens het verwijderen sleep je de zware hoes over de lak, wat voor krassen zorgt. Voor langere periode doet een outdoor hoes meer kwaad dan goed.

3) Car bubble

De car bubble is de meest veilige manier om je auto in weg te zetten. Een car bubble is een opblaasbare hoes waar je je auto in kunt zetten, door middel van een pomp blijft de hoes opgeblazen en wordt je auto beschermd. Omdat de luchtpomp stroom moet krijgen, vind je de meeste binnen. Alhoewel ze ook voor buiten gebruik kunnen worden.

  • Voordelen: Een car bubble is gemaakt om een auto voor lange tijd weg te zetten en echt te beschermen. Het beschermd de autolak optimaal, omdat er letterlijk een bubbel om de auto zit. Ook vochtproblemen zijn geen probleem omdat de pomp een lucht circulerende werking heeft.
  • Nadelen: Ondanks dat een car bubble de beet manier is om een auto op te bergen, zitten er ook nadelen aan. Zo moeten ze dag en nacht aan het stroom staan, dit gaat op de lange duur in de stroomkosten oplopen. Bovendien zijn het hele grote lompe dingen die niet in elke schuur passen en veel ruimte in beslag nemen. Ten derde is de aanschafprijs heel erg hoog, voor een beetje degelijke hoes betaal je al snel rond de €1000.

Tips om een autohoes op de juiste manier aan te brengen.

  • Voor een outdoor hoes is het ook belangrijk om te kijken dat de hoes goed aansluit en niet op de straat ligt. Zodra het wegdek nat wordt, zal de hoes als een spons dit water opnemen en binnen de kortste keren is de hoes helemaal doorweekt.
  • Heb je een indoor hoes of car bubble, laat dan de ramen op een kiertje staan. Op deze manier kan vocht dat zich in het interieur ophoopt wegluchten. Bij een outdoor hoes is het juist van belang om ramen te sluiten. Vocht wat onder de hoes vast komt te zitten kan hierdoor nog makkelijker naar het interieur treden.
  • Voordat je de hoes op de auto zet, moet de auto goed schoon en droog zijn. Tijdens het aanbrengen en verwijderen van een hoes, sleep je deze over de lak van de auto. Zandkorrels en andere vuilresten schuren over de lak en kunnen voor krassen zorgen. Het beste is om de auto, voordat de hoes erover gaat, helemaal schoon te maken en te kleien of polijsten. Daarnaast moet de auto goed droog zijn, zodat er geen vocht opgesloten zit onder de hoes.

Kiezen van een geschikte autohoes.

Bij het aanbrengen van een autohoes is het belangrijk dat de hoes goed aansluit op de auto. Universele autohoezen zijn goedkoper, maar sluiten minder goed aan. Hierdoor ontstaan er openingen, waardoor er alsnog vuil op de lak kan komen en het hele idee van de hoes weg is. Bovendien vormen er spanningspunten op bepaalde plekken van de hoes, hier kunnen snel krassen ontstaan. De voorkeur gaat dus naar een autohoes die gemaakt zijn naar het model van je auto.

Het is misschien even een investering, maar zo houd je je fris gewassen bolide schoon en veilig tijdens de winter en het ziet er nog eens gaaf uit ook! Bij het kiezen van een autohoes is de uitspraak ‘goedkoop is duurkoop’ zeker van toepassing. Zo bestaat een goede hoes uit sterke materialen, zijn ze dubbel gevoerd en hebben ze een zachtere binnenkant. Hierdoor gaan de duurdere hoezen langer mee en beschermen ze de lak beter.

Tenslotte zijn autohoezen met spiegelzakken beter dan hoezen zonder deze zakken. Dit komt omdat de spiegelzakken de hoes op z’n plek houden, het makkelijker is met aanbrengen/verwijderen en de regio’s om de spiegels heen beter beschermt blijven. Maar ook zorgen spiegelzakken ervoor dat de spanning op de spiegels minder wordt, wat de kans op krassen vermindert.

Wil je je auto in de buitenlucht beschermen, dan is een autohoes toch misschien niet de beste oplossing. Tenzij je auto wordt blootgesteld aan omstandigheden die de lak echt beschadigen, zoals plakkerig hars of als de auto onder een boom staat waar veel vogels zitten (vogelpoep vreet ook in de lak). Over het algemeen is het beter om je cabrio ’s winters zonder hoes te laten en hem in de gaten te houden tijdens het winterweer.

Leave Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *