Hoe maak je een cabriokap schoon?

Home

Hoe kun je een softtop cabriodak schoonmaken?

De kap van een cabrio moet zo nu en dan schoongemaakt worden. Het is over het algemeen bekend dat het geen goed idee is om met een softtop cabrio door de wasstraat te rijden. Maar hoe kun je een cabriodak dan wel op een veilige manier schoonmaken?

Een cabriodak (softtop) kun je het beste schoonmaken met speciaal daarvoor bedoelde cleaner (of groene zeep) en een zachte borstel. Maak het dak goed nat, breng de cleaner aan en wrijf het er met de borstel goed in. Nadat het sop er goed is ingetrokken kun je het dak afspoelen en hij is weer fris!

Het lijkt heel makkelijk om de kwetsbare kap schoon te maken, en dat is het ook, als je weet wat je doet. In dit artikel vertel ik je precies waar je op moet letten en hoe je jouw cabrio goed schoon kunt maken.

Werkwijze

Voordat je begint is het belangrijk om te weten of het dak waterdicht is en niet lekt. Een klein druppeltje zal geen kwaad doen, maar aangezien je het dak behoorlijk nat gaat maken, moet het wel waterdicht zijn. Wanneer dit niet het geval is, bestaat de kans dat er het interieur of elektronica waterschade oploopt. Als het dak waterdicht is kunnen we beginnen:

1. Kap nat maken

Met een tuinslang of hogedrukspuit kun je het dak goed nat maken. Let met een hogedrukspuit wel op dat je genoeg afstand houdt, de harde straal kan makkelijk schade toebrengen als je vanaf te dichtbij spuit. Het dak moet echt goed nat zijn, anders kan de cleaner niet optimaal soppen. Let ook op dat je de schaduw opzoekt voor deze klus. De sop die later aangebracht gaat worden kan in de felle zon op het dak inbranden en plekjes of vlekken achterlaten.

2. Cleaner/sop aanbrengen

De cleaners worden verpakt in sprayflessen of spuitbussen. Tip: Kies voor een spuitbus, hiermee kun je de cleaner gelijkmatiger aanbrengen dan met een sprayfles. Een sprayfles moet je namelijk altijd rechtop houden om te kunnen spuiten, terwijl een spuitbus op gas werkt en je deze dus ook vanaf horizontale positie kunt spuiten. Spuit een goede dikke laag cleaner op het dak en probeer dit gelijkmatig te verdelen over het hele dak. De cleaner zal gelijk in het dak trekken, dus zorg dat je een dikke laag opspuit. Softtop cleaner doet geen schade aan de lak, dus je kunt gerust de randen van het dak inspuiten zonder zorgen te maken over de lak. Wanneer je groene zeep gebruik, meng dit in een emmer met water. Toch wordt het wel aangeraden om softtop cleaner te gebruiken, dit werkt beter en vooral sneller dan groene zeep.

3. Borstelen

Dan is het nu tijd om het dak te gaan schrobben. Maak met de borstel roterende bewegingen en ga zo alle plekken van het dak af. Hoewel een stoffen kap een gevoelig onderdeel is, mag je een beetje druk zetten met de borstel, het dak moet immers wel schoongemaakt worden. Wanneer het dak echt vies is kan de sop groen of grijs kleuren. Mocht dit het geval zijn, dan kun je ervoor kiezen om een 2e laag cleaner aan te brengen (of wat extra zeep aan de emmer toevoegen) en het dak een 2e keer te borstelen. Je hoeft het dak niet per se af te spuiten, de 2e laag zou je gewoon op de oude vieze laag kunnen aanbrengen, afhankelijk van hoe vies het dak echt is.

4. Afspuiten

Als het dak goed schoongeborsteld is, kun je met behulp van de tuinslang of hogedruk spuit al het vieze sop van je dak afspuiten. Aangezien groene zeep niet zo veel sopt als cleaner, kun je groene zeep best een paar uur in laten trekken. Let wel op dat wanneer je groene zeep in laat trekken, dit helemaal in het dak trekt. Het zal dan ook niet zo makkelijk weglopen als wanneer het dak nog nat is en de kans is groot dat je de groene zeep uit je dak moet borstelen terwijl je het dak nat maakt. Spuit het dak goed af hem zodat er geen sop/groene zeep resten achterblijven. En voilĂ , je cabriodak is weer fris en fruitig!

Moet ik mijn cabriodak ook impregneren?

Wanneer je gaat Googelen naar schoonmaakproducten voor je cabriodak, kom je vaak de combinatie ‘cleaner + impregneer’ tegen. Bij impregneren breng je een soort doorzichtige laagje op je dak aan. Het voordeel hiervan is dat het dak daardoor een vocht- en vuil afstotende werking krijgt, hierdoor is het dak beter bestand tegen weersomstandigheden. Een softtop is van zichzelf waterdicht, impregneren dicht geen gaatjes en een lekkend dak wordt ook niet weer waterdicht na het impregneren. Impregneerspray gaat helaas wel ten koste van de kleur en kwaliteit van het dak. Daarom wordt het alleen aangeraden om te impregneren als de auto altijd buiten staat. In dat geval doen de externe factoren (felle zon, regen en vriezen) meer kwaad dan de impregneerspray. Maar kun je jouw cabrio ergens binnen parkeren, dan is impregneren niet nodig.

Om impregneerspray aan te brengen, moet het dak goed schoon en vooral droog zijn. Het impregneren doe je daarom meestal direct nadat je het dak hebt schoongemaakt en is opgedroogd (dus nog voordat je weer met je cabrio gaat rijden). Bij het aanbrengen van de impregneerspray is het belangrijk dat je de spuitbus een stukje van het dak houdt en spray gelijkmatig over het hele dak verdeelt. De spray moet na het aanbrengen nog even drogen, verstandig is dus om er die dag niet meer mee te rijden.

Wanneer moet ik mijn dak schoonmaken?

Wanneer en hoe vaak je je cabriodak schoon moet maken is sterk afhankelijk van een aantal externe factoren. Staat jouw cabrio altijd binnen in een schuur, dan is slechts eens per 3 of zelfs 4 jaar schoon te maken al voldoende. Maar staat jouw cabrio altijd buiten, dan is het beter om het dak jaarlijks schoon te maken. Zodra je algen, schimmels of andere vieze dingen tegenkomt kun je het dak beter direct schoonmaken. Te lang wachten met schoonmaken is slecht voor de kwaliteit van het dak, maar het dak veel te veel schoonmaken zal op den duur ook niet ten goede komen aan de kwaliteit.

Daarnaast is het ook afhankelijk van hoe je met het dak omgaat. Laat je het dak altijd drogen? Of vouw je het dak regelmatig nat op? Wanneer je een nat dak opvouwt, krijg je al snel te maken met alg- of schimmelaanslag. Dit zorgt ervoor dat het dak verkleurt en ook snel in kwaliteit achteruit gaat. Merk je dat het dak groen kleurt van de algen, of dat er schimmel op het dak zit, maak hem dan zo snel mogelijk schoon. Hoe langer je hiermee wacht, hoe meer kans dat je dak schade oploopt.

Sowieso is het schoonmaken van een dak geen must. De reden dat je een dak schoon maakt is zodat hij er netjes uitziet en langer mee kan gaan. Hoe vaak je een dak schoonmaakt kun je het beste zelf aanvoelen of ingrijpen wanneer je ziet dat er zichtbare viezigheid op het dak zit (denk aan algen en schimmels).

Welke producten kan ik gebruiken?

Er zijn heel veel soorten borstels, cleaners, spuitbussen, impregneer, e.d. te koop. Over het algemeen kun je veilig stellen dat elke cabriodak cleaner + meegeleverde borstel getest zijn en dat je daarmee veilig aan je cabriodak kunt werken. De cabrio reiniger die ik zelf gebruik komt van Stipt Polish Point. Deze cleaner is wat aan de dure kant, maar hij werkt fantastisch en in combinatie met de borstel maakt die het dak goed schoon. Zie hieronder de cleaner en borstel die ik zelf ook gebruik. Ook hebben ze een goede impregneerspray voor wanneer je cabrio buiten staat.

Leave Comment

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *