Cabriolet carrosserie stijlen

Home

Welke verschillende soorten cabriolet carrosserie stijlen zijn er?

Wanneer we het over een cabrio hebben, dan is dat een verzamelnaam voor allerlei verschillende soorten carrosserie stijlen. Onder de term ‘cabriolet’ vallen veel verschillende types, zo hebben 2- of 4 zits modellen al een andere carrosserie benaming, en heten sportcabrio modellen weer anders dan luxere cabrio modellen. In dit artikel worden alle verschillende stijlen van de cabriolet carrosserie besproken.

Cabriolet

De standaard benaming voor een dakloze auto is cabriolet (of simpelweg cabrio). Maar de definitie van een ‘cabriolet’ is een 4-persoons auto, waarvan je het dak (hard of zacht) in kunt klappen. Over het algemeen zijn cabrio’s luxe uitgerust en door het formaat ook nog redelijk praktisch. Voorbeelden van een cabriolet zijn: Audi A4, BMW 4-serie en Mercedes E klasse.

Roadster/Spyder

De roadster (of spyder) lijkt heel sterk op een cabriolet, het enige verschil is dat er maar twee stoelen in de auto zitten. Het zijn vaak kleinere en sportievere auto’s dan een standaard cabriolet. Ook zijn ze vaak iets minder luxe uitgerust, omdat ze wat meer op prestaties zijn gericht. Door het kleine formaat zijn ze ook minder praktisch. Voorbeelden zijn: Audi TT, BMW Z4 en Mercedes SLK.

Speedster

Een speedster is een type cabrio die helemaal gericht is op prestaties. Vrijwel alle overtollige luxe is weggehaald om prestaties te verbeteren. De naam komt van een combinatie van ‘speed’ en ‘roadster’. Bij sommige (extreme) modellen zijn zelfs het hele dak en de voorruit weggelaten. Wat je dan overhoudt is de ultieme rijderservaring. Toch zijn niet alle speedsters zo, er zijn ook speedsters beschikbaar met een elektronisch bedienbaar dak. Voorbeelden van speedsters zijn: Ferrari Monza, Mercedes SLR Stirling Moss en Porsche 911 Speedster.

Targa

Een targa is een trademark cabrio model dat alleen gebruikt wordt door Porsche. In 1966 voor het eerst toegepast, op de 911, en nog steeds een succes. Het principe van een targa is een valbeugel met glazen ruit welke achter de inzittende zit. Een targa heeft altijd een softtop, welke zich onder de glazen achterruit opvouwt. Voorbeelden zijn: Porsche 911 Targa, Porsche Cayman Targa, Porsche Boxter Targa.

T-top

Een t-top ziet eruit zien als een roadster of targa, maar heeft een heel ander dakmechanisme. Het dak van een T-top uit een of twee individueel afneemba(a)r(e) pan(e)el(en) welke je er handmatig af moet halen en in de auto kunt vastklikken. Oudere auto’s hadden nog een balk in het midden, waardoor je twee dakramen had. Een T-top heeft geen vouwmechanisme, dit bespaart ruimte en gewicht. Het zijn ook vaak performance auto’s die dit systeem hebben. Voorbeeld modellen hiervan zijn: Lamborghini Aventador SVJ Roadster, Corvette C8 en Porsche 918.

Landaulet

De landaulet is een cabrio die bedoeld is voor het comfort van de passagier. Het dak van de bestuurder is gewoon van metaal en kan ook niet open. Het dak van de passagiers daarentegen is van stof en kan door de passagiers zelf bediend worden. Deze carrosserie stijl kom je vrijwel alleen tegen in luxueuze auto’s, ze worden overigens niet veel gebruikt en je zult er niet snel een zien. Een aantal voorbeelden zijn: Maybach G650 Landaulet, Maybach 62 Landaulet en Bentley Mulsanne Landaulet.

Panorama dak

Een cabrio met een groot panorama dak is technisch gezien ook een cabrio. Dit zijn stoffen daken die helemaal naar achteren geschoven kan worden. Ook al blijven de dakspanten staan, je rijdt wel met een open dak. Dit type cabrio vind je overigens alleen in kleine auto’s. Over het algemeen hebben ze geen goede sportieve prestaties. Bijvoorbeeld: Fiat 500c, Citroën C3 Pluriel en Smart ForTwo Roadster.

Crossover cabriolet

Dit soort cabriolet komt je weinig tegen, omdat de vraag ernaar niet zo groot is. In feite is een ‘crossover cabriolet’ een cabrio met een hoge instap (of een SUV-cabrio). In 1981 introduceerde AMC dit fenomeen met de: AMC Eagle Convertible. De verkoop viel heel erg tegen, lange tijd zijn er nauwelijks crossover cabrio’s uitgebracht. Echter lijkt de populariteit de laatste jaren weer te stijgen. Voorbeelden zijn: Range Rover Evoque Cabrio en Volkswagen T-Roc cabriolet.

Zoals je kunt lezen is het woord cabrio slechts een verzamelnaam, er zijn meerdere soorten carrosseriestijlen waartussen je kunt kiezen. Elke cabrio heeft z’n unieke eigenschappen, voordelen en nadelen. Maar om het makkelijk te houden gebruik de meeste autofabrikanten enkel de termen “Cabrio” en “Roadster” / “Spyder”.

Leave Comment

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *