In 2007 kreeg de gehele 6-serie lijn een facelift, dit zijn een paar uiterlijke veranderingen waaronder bumpers, lichten en nog een paar dingetjes. Dit was ook het moment dat het model BMW 630Ci (E64) officieel werd gestopt en werd opgevolgd door dit model: BMW 630i (E64). Naast wat externe veranderingen zijn deze auto’s hetzelfde. Wanneer je op internet gaat zoeken, zal je ook vrijwel nooit een “630Ci” tegenkomen, alle modelnamen zijn gelijkgetrokken naar “630i”.
Uitvoering
N52 & N53 motor
Motorisch is er vrijwel niks verandert ten opzichte van de voorganger, de BMW 630Ci (E64). Beide worden aangedreven voor een N52 motor. Dit is een 6 inlijn motor, met een inhoud van 3 liter, welke goed is voor 258 pk en 300 Nm. De motor is onder andere terug te vinden in de BMW 325i (E93), BMW Z4 (E85), BMW Z4 (E89), BMW 125i (E88), BMW 128i (E88). Maar toch zijn er wel degelijk verschillen: in 2007, met de introductie van de 630i, kwam er een optie bij voor een andere motor. Deze andere motor is de N53, dit is ook een 6 inlijn motor met een inhoud van 3 liter, alleen produceert hij net iets meer vermogen: 272 pk en 320 Nm. Deze motor heeft BMW dan weer gebruikt in de BMW 325i (E93) en de BMW 330i (E93).
Versnellingsbakken
Qua transmissie is er weinig verandert ten opzichte van de BMW 630Ci (E64), de opties bij dit model zijn: een handgeschakelde versnellingsbak met 6 versnellingen, een 6-traps automaat of een semi-automatische SMG II met 6 versnellingen (SMG II). Die laatst genoemde versnellingsbak is een semi-automaat en kan optioneel gekozen worden voor alle 6-series. Het is een doorontwikkelde bak van de SMG I, die BMW onder andere heeft gebruikt in de BMW M3 (E36). Overigens heeft de BMW M6 (E64) standaard deze SMG, alleen dan weer een doorontwikkelde versie van deze, namelijk de SMG III, met 7 versnellingen. Net als de andere modellen uit de 6-serie, is deze auto achterwiel aangedreven, er was geen optie voor vierwielaandrijving (of xDrive) voor deze modellen.
Probleem: VANOS (of VAriable NOckenwellen Steuerung) is een systeem van BMW dat ze sinds 1992 in hun benzine motoren gebruiken. Het systeem vervroegd/vertraagd de kleppen in de motor, om zo meer vermogen/koppel uit de motor te halen wanneer nodig. Door middel van oliedruk verandert het systeem de hoek van de nokkenas. Onder de nokkenas zit de VANOS Solenoïde, dit is een soort cilinder met een de ene kant ene stekker en aan de andere kant olie inlaatkleppen. De solenoïde zit met de stekker verbonden aan de ECU (de processor van de auto) en aan de andere kant zitten verschillende olieleidingen verbonden. De ECU laat de solenoïde weten op welke stand de nokkenas moet staan. Vervolgens regelt de solenoïde met kleppen hoeveel olie er naar het nokkenas tandwiel stroomt, om deze zo de juiste positie te geven. Het zijn kleine complexe apparaatjes, met fragiele onderdelen en willen nog wel eens kapot gaan.
Oplossing: Zodra de solenoïde kapot is, dient deze vervangen te worden. Gelukkig zijn het relatief goedkope onderdelen en zit de solenoïde aan de voorkant van de motor (dat scheelt in manuren). Het is daarom niet erg duur om dit onderdeel te laten vervangen. Wel is het een groot probleem onderdeel bij deze motor en ze horen eigenlijk elke 120.000 kilometer een keer vervangen te worden.
Herkenningspunten: Een kapotte VANOS solenoïde zorgt ervoor dat de motor niet meer optimaal loopt. Dit kan resulteren in vermogensverlies, verhoogd brandstofverbruik, moeite met starten en de motor kan zelfs in ‘limp mode’ gaan. Dit betekend dat de motor wel draait, maar niet-essentiële dingen (zoals airco) worden uitgeschakeld en de snelheid wordt zeer beperkt. Ook zal er in dat geval een oranje waarschuwingslampje gaan branden op het dashboard. LET OP: Wanneer de motor stationair niet lekker loopt of de motor heeft één van de bovengenoemde symptomen, maar er brand géén indicatielampje op het dashboard, dan is er iets anders aan de hand. De kans is groot (nooit helemaal zeker) dat de bougies of bobines dan vervangen moeten worden. Deze moeten eigenlijk elke 80.000 vervangen worden. Let goed op of je kunt horen of de motor een cilinder overslaat bij het stationair draaien, is dit het geval, dan is het vrijwel zeker dat de bougie/bobine vervangen moet worden.
Kapotte waterpomp/thermostaat:
Probleem: De waterpomp en thermostaat zorgen ervoor dat de koelvloeistof op de juiste temperatuur blijft. Bij een koude motor, zal de thermostaat dicht blijven, dit betekend dat de koelvloeistof niet naar de radiator gaat en dus snel opwarmt. Het is belangrijk dat koelvloeistof warm wordt, omdat de motor warmte nodig heeft en onderdelen zoals de katalysator of de motorolie het beste werken op temperatuur. Wanneer de vloeistof op temperatuur is, gaat de thermostaat open en pompt de waterpomp de koelvloeistof naar de radiator om gekoeld te worden. Te hete koelvloeistof is heel erg slecht voor de motor, omdat onderdelen als rubberen slangen, plastic kappen of pakkingen hiervan kapot gaan. Helaas zijn bij de N52, zowel de thermostaat als de waterpomp onderdelen die snel kapot gaan. Als de thermostaat kapot gaat, blijft deze hangen in de open- of dichte stand.
Oplossing: Helaas is het soms lastig te bepalen welke van de twee kapot gaan, maar beide moeten vervangen worden indien ze kapot gaan. De waterpomp gaat ongeveer 110.000 – 130.000 kilometer mee. Echter is dit niet bindend, er zijn auto’s waarbij de pomp na 160.000 kilometer nog steeds werkt. Wel wordt geadviseerd om bij het vervangen van de waterpomp ook preventief de thermostaat te laten vervangen. Deze kosten niet erg veel, ±€50.
Herkenningspunten: Zoals hierboven gezegd kan de thermostaat blijven hangen als hij open of dicht staat. Let bij de proefrit dus goed. Is de koelvloeistof na ongeveer 20 minuten nog niet is opgewarmd, dan is de thermostaat waarschijnlijk kapot (open stand). Let op: Verwar de koelvloeistof temperatuur niet met de olie temperatuur (vaak wordt één van beide in het dashboard weergegeven), de olie mag er wel 15 minuten over doen om op te warmen. Warmt de koelvloeistof veel te snel op, en geeft de auto een waarschuwingslampje in het dashboard, dan kunnen er twee problemen zijn: de thermostaat blijft in de dicht stand hangen of de waterpomp werkt niet. Kijk na de testrit, onder de motorkap (motor aan), om te luisteren of de waterpomp en ventilator niet overdreven hard staan te blazen (kapotte waterpomp). Wanneer dit wel het geval is, controleer dan of er nog wel voldoende koelvloeistof in het reservoir zit. Als er te weinig koelvloeistof in het reservoir zit, zal de motor ook oververhitten en de waterpomp harder gaan pompen. Check dus hoeveel kilometer de auto gereden heeft en of de pomp al eens vervangen is. De 130.000 kilometer van hierboven is zeker niet bindend, maar neem het wel mee in je keuze.
Olielekkage in de kleppendeksel:
Probleem: Een ander probleem bij de N52 is dat de pakking van de kleppendeksel gaan lekken. Hierdoor kan er olie weglekken of, nog erger, in de motor komen. Wat ook een probleem is, is dat de kleppendeksel kan scheuren, ook dit resulteert in olielekkage. Deze deksel is gemaakt van plastic, hierdoor is hij vatbaar voor de warmtecycli van het blok. Door het constant heet worden en afkoelen van de motor, kunnen de pakkingen gaan lekken en de plastic kleppendeksel scheuren.
Oplossing: Als de pakking gescheurd is, moet deze uiteraard vervangen worden. Bij een gescheurde kleppendeksel moeten zowel de deksel als de pakking vervangen worden. Een nieuwe kleppendeksel + pakking kost ongeveer €330, exclusief montagekosten.
Herkenningspunten: Olielekkage is te herkennen aan olie op de bobine of de geur van verbrande olie (en blauwe rook uit de uitlaat). Let ook op het oliepeil, als deze heel laag is, kan dat erop duiden dat er motorolie weglekt. Als je twijfelt, kun je ook nog de motordeksel eraf halen om te inspecteren of je een scheur in de kleppendeksel ziet, of olie rondom de kleppendeksel.
Lekkende oliefilterhuis pakking:
Probleem: Een ander onderdeel die bij de N52 snel kapot gaat is de oliefilterhuis pakking (OFHG). Op zich is het lekken van deze pakking geen hele grote ramp. Als de kleppenpakking bijvoorbeeld scheurt, kan er olie in de motor komen, als de oliefilterhuis pakking scheurt gebeurt er niet zo heel veel. Maar vaak als er olie lekt dan lekt dit op de V-snaar en spanroller (deze zorgt dat de snaar strak blijft staan). In het ergste geval lekt er zoveel olie op dat de V-snaar periodiek gaat slippen. Als de V-snaar een keer slipt is er niks aan de hand, maar als een V-snaar op lange termijn heel vaak blijft slippen, dan kan de motor intern schade oplopen. Wat ook kan gebeuren is dat de olie in het systeem weglekt, en gaat mengen met de koelvloeistof. Als dit gebeurt dan kan de motor niet goed meer gekoeld worden door het koelsysteem, dit leidt tot oververhitting en hierdoor kunnen verschillende onderdelen snel gaan slijten.
Oplossing: Het oplossen is simpel, de pakking moet vernieuwt worden. Het geluk bij dit onderdeel is dat een nieuwe pakking nog geen 2 tientjes kost. Dit is wel een onderdeel dat preventief beter te vaak dan te weinig vervangen moet worden, om grotere schades te ontkomen.
Herkenningspunten: Het lekken van de oliefilterhuis pakking is lastig om te detecteren. Probeer bij de bezichtiging onder de motorkap te kijken en de motor rondom goed te inspecteren op olie. Het oliefilterhuis is makkelijk te vinden, deze zit namelijk aan helemaal aan de voorkant en is erg toegankelijk, het onderdeel is metaalkleurig met een grote zwarte dop. Kijk met een zaklamp en voel eventueel of er olie rondom dit onderdeel zit en kijk en voel terwijl je zoekt naar olie op de V-snaar die voor het oliefilterhuis zit. Een andere manier om te checken of de pakking nog niet lekt is door te kijken naar de koelvloeistof. Draai het dopje van het reservoir open en kijk erin om te zien of de koelvloeistof mooi helder van kleur is. Zodra je het idee hebt dat het zwart is, dan kan dit erop wijzen dat er olie in het koelvloeistof systeem zit.
Ratelende lifters:
Probleem: De hydraulische lifters zitten onder de klepstoters (onderdeel tussen de nokkenas en de klep) en hebben als taak om de klepstoter dusdanig aan te passen, dat deze altijd optimaal staan voor de nokkenas. De ruimte tussen de klep is ontzettend klein (je praat over duizendste van een millimeter), maar door slijtage en uitzetten/krimpen door warmte kan deze afstand ietsjes worden vergroot. De lifters kunnen door middel van oliedruk bewegen om zo de klepstoter een paar duizendste van een millimeter aan te passen. Helaas heeft dit onderdeel een ontwerpfout, waardoor de lifters te weinig olie krijgt en gaan ratelen. Let op: Dit geldt alleen voor N52 motoren van 2008 en daarvoor. Het goede nieuws is dat het geen kwaad kan, maar enkel een vervelend geluid geeft.
Oplossing: Er zijn drie manieren om met dit probleem om te gaan. Ten eerste: de lifters te laten vervangen. Dit wordt maar weinig gedaan, omdat je over een reparatie van om en nabij de €2000 à €3000 praat. Het tweede is om er niks aan te doen. Het kan immers geen kwaad en de motor zal er niet merkbaar slechter door gaan presteren. Het derde is een tijdelijke oplossing en dat is om de motor zo heet stoken, dat de olie zo vloeibaar wordt dat het wel in de lifters komt. Dit kan gedaan worden door lange tijd (circa 25 minuten) in hoge toeren (>4000 toeren) te gaan rijden. Echter is dit laatste geen permanente oplossing, maar slechts een tijdelijke.
Herkenningspunten: Het probleem is te herkennen aan een tikkend geluid uit de motor. Verwar het niet met normale tikkende motorgeluiden, een 6 inlijn motor als deze maakt nou eenmaal geluid. Hoor je niks, check dan voor de zekerheid de onderhoudsgeschiedenis, zijn de lifters vervangen? Werken ze nog goed (meestal gaan ze rond de 80.000 tikken)? Of is de motor onlangs nog heel heet gestookt?
Lekke rubbers bij kofferklep:
Probleem: Het dak van de 6-serie is fraai ontworpen, met twee vinnen aan de achterkant. Helaas is de dakconstructie in combinatie met de kofferklep niet helemaal waterdicht als het dak dicht zit. Wanneer de rubbers van de kofferklep verdrogen, kan er namelijk water in de kofferbak lopen. Dit is niet goed, maar gelukkig zitten er afvoergootjes in de achterbak om dit water weg te laten lopen. Echter kunnen deze ook verstopt raken en dan is er wel een probleem. Het water gaat zich ophopen en over de muziek versterker heen lopen, waardoor deze kortsluiting maakt.
Oplossing: Zoals hierboven te lezen is het belangrijk om de afvoerputjes vrij te maken. Maar preventie is belangrijker dan defensie, dus eigenlijk zou je de afdichtingsrubbers van de kofferklep moeten vervangen.
Herkenningspunten: Controleer tijdens de bezichtiging de kofferbak. Til de mat kofferbak mat op en voel of het helemaal droog is daaronder. Check ook even of de speakers het allemaal doen en of ze op hoog volume nog mooi zuiver klinken.
Probleem: De hogedrukpomp (of HPFP) is één van de grootste probleem-onderdelen van de N53 motor. De hogedrukpomp zorgt ervoor dat de motor wordt voorzien van benzine. Als de hogedrukpomp kapot gaat, valt de auto niet helemaal uit maar komt hij in de ‘limp mode’. De motor blijft nog steeds draaien doordat de lagedrukpomp (LPFP) nog wel benzine toevoert, maar alle niet noodzakelijke functies zoals airco worden uitgezet en de snelheid wordt zeer beperkt.
Oplossing: BMW heeft aangegeven dat er geen aanleiding is waarom de pomp faalt, het is dus niet bekend hoe je de levensduur kunt verlengen. Zodra de pomp ermee ophoudt, zal er een nieuwe opgezet moeten worden.
Herkenningspunten: Je kan beginnende problemen aan de hogedrukpomp herkennen als de motor er lang over doet om op te starten (startmotor blijft lang draaien), de ‘check engine light’ brandt of als de auto weinig vermogen heeft in hogere toeren. Wanneer de auto in de ‘limp mode’ zit, betekent dit dat het eigenlijk al te laat is. Controleer tijdens de proefrit of alle functies (waaronder airco) werken en of de auto geen vermogensverlies heeft in hogere toeren. Op het onderdeel krijg je in Europa geen garantie van BMW. Probeer goed op te letten of je één van de herkenningspunten tegenkomt en kijk in de onderhoudsgeschiedenis of het onderdeel al eens is vervangen.
Lekkende- of verstopte injectoren:
Probleem: De injector-problemen gaan hand in hand met de problemen met de hogedrukpomp. Door met een auto te rijden, ontstaat er automatisch koolstof in een motor. Wanneer een motor niet heet genoeg gestookt wordt, kan de koolstof zich gaan ophopen in de motor. Het ophopen van koolstof zorgt ervoor dat de brandstofinjector de benzine niet (goed) in de cilinder kan spuiten. Een ander probleem is dat de injectoren kunnen gaan lekken. Bij de N53 zijn de benzine-injectoren op een dusdanige manier geplaatst dat als de injector lekt, de druppel benzine op de bougie valt. Hierdoor kan de bougie of te nat worden (waardoor hij maar moeizaam een vonk kan maken), of er kan helemaal geen benzine ingespoten worden. Een ander mogelijk gevolg hiervan is dat de bougie nat wordt en de auto moeizaam loopt bij een koude start. Zowel een slechte inspuiting als een lekkende injector kan ertoe leiden dat de motor moeilijk loopt bij een koude start.
Oplossing: Als de injectoren verstopt zitten is het belangrijk om de motor een keertje goed heet te rijden, en hem hoog in zijn toeren te laten lopen. Hiermee brand je de meeste koolstof weg uit je injectoren. Wanneer de injectoren lekken, dienen deze vervangen te worden. Dit kan vrij prijzig zijn.
Herkenningspunten: Let bij de aankoop dus goed op of de motor lekker loopt bij een koude start. Loopt de motor niet lekker of start hij moeizaam, wees dan op je hoede. Check in de onderhoudsgeschiedenis of de injectoren al eens vervangen zijn en probeer erachter te komen hoe de auto gebruikt is. Heeft de vorige eigenaar hem als ‘boodschappenauto’ gebruikt en hem nooit goed warm gereden, dan zijn het waarschijnlijk verstopte injectoren.
Kapotte bougie:
Probleem: De bougies zitten in de cilinder en maken de vonk die nodig is voor het ontsteken van de brandstof. Als deze kapot gaan, ontstaat er geen vonk en zal er geen ontbranding plaatsvinden in de cilinder waar de bougie kapot is. Een kapotte bougie staat niet per se bekend als een erg groot probleempunt bij de N53 (en de N54), maar ze gaan nét iets vaker kapot dan normaal. Zoals hierboven te lezen is, druppelt de benzine van een lekkende injector rechtstreeks op de bougie. In principe gaat een bougie hier niet direct kapot van, maar als er chronisch benzine op de bougie lekt, gaat deze wel slijten. Bougies slijten sowieso, maar doordat er chronisch benzine op de bougies druppelt slijten ze sneller. Bougie problemen gaan daarom hand in hand met lekkende injectoren.
Oplossing: De enige manier om dit probleem op te lossen is door de bougies te vervangen. Gelukkig zijn het goedkope onderdelen en kosten ze dus niet veel om te vervangen. Iemand met een beetje verstand van auto’s zou ze zelfs eigenhandig kunnen vervangen, alhoewel dat wel de nodige kennis vereist bij dit soort motoren. Bougies horen bij deze motor eigenlijk elke 75.000 kilometer preventief een keer vervangen te worden.
Herkenningspunten: Als de bougie kapot is, moet dit goed te merken zijn, de motor loopt immers op 5 (of minder) cilinders. De motor zal in dat geval stationair niet lekker lopen, stotteren bij het optrekken, vermogensverlies hebben en minder snel reageren op het gaspedaal. Het zijn vrij duidelijke herkenningspunten, dus check of alle bougies nog werken en wanneer deze voor het laatst vervangen zijn.
Kapotte bobine:
Probleem: De bobine zit boven de bougie en zorgt voor de spanning. De auto haalt stroom uit de accu, deze levert maar 12 volt, terwijl onderdelen zoals de bougies soms wel 30.000(!) volt nodig hebben. De bobine is een soort transformator die de lage accu spanning van 12 volt omzet in hoogspanning (soms tot wel 30.000 volt!). Elke bougie heeft een eigen bobine, in dit geval heeft de motor dus zes bobines. Als een bobine kapot gaat, geeft dit dezelfde problemen als bij een kapotte bougie. Het is daarom soms lastig te bepalen welke van de twee aan vervanging toe is.
Oplossing: Net zoals bij de andere aandachtspunten, is de enige manier om dit probleem op te lossen door het vervangen van de kapotte bobine. Bobines kosten gelukkig maar weinig (±€40) en zijn makkelijker te bereiken dan de bougies. Daarom is het vervangen van een bobine gunstiger dan het vervangen van een bougie. De bobines moeten eigenlijk elke 80.000 kilometer vervangen worden, dus neem dit mee in je aankoop. Het advies is wel om zowel de bougies als de bobines tegelijkertijd te laten vervangen.
Herkenningspunten: Een kapotte bobine is te herkennen aan dezelfde punten als een kapotte bougie: De motor zal stationair niet lekker lopen, stotteren bij het optrekken, vermogensverlies hebben en minder snel reageren op het gaspedaal. Check in de onderhoudsgeschiedenis wanneer de bougies en wanneer de bobines voor het laatst vervangen zijn. Vertoont de motor één van de bovengenoemde problemen, check dan of zowel de bougie als de bobine vervangen zijn en check ook wanneer dit gebeurd is.
Lekke rubbers bij kofferklep:
Probleem: Het dak van de 6-serie is fraai ontworpen, met twee vinnen aan de achterkant. Helaas is de dakconstructie in combinatie met de kofferklep niet helemaal waterdicht als het dak dicht zit. Wanneer de rubbers van de kofferklep verdrogen, kan er namelijk water in de kofferbak lopen. Dit is niet goed, maar gelukkig zitten er afvoergootjes in de achterbak om dit water weg te laten lopen. Echter kunnen deze ook verstopt raken en dan is er wel een probleem. Het water gaat zich ophopen en over de muziek versterker heen lopen, waardoor deze kortsluiting maakt.
Oplossing: Zoals hierboven te lezen is het belangrijk om de afvoerputjes vrij te maken. Maar preventie is belangrijker dan defensie, dus eigenlijk zou je de afdichtingsrubbers van de kofferklep moeten vervangen.
Herkenningspunten: Controleer tijdens de bezichtiging de kofferbak. Til de mat kofferbak mat op en voel of het helemaal droog is daaronder. Check ook of de speakers het allemaal doen en of ze op hoog volume nog mooi zuiver klinken.
Design
Exterieur
Opvallende uiterlijk
Over het uiterlijk is veel te zeggen, de neus is lang en gestroomlijnd, het dak is van stof en de achterkant opvallend door zijn lange, grote kont. Bij het voorste grille, naast de mistlampen, zitten aan beide kanten luchtinlaten die de voorremmen met lucht koelen. De meningen over het design van de 6-serie zijn zeer verschillend, de één vindt het fantastisch mooi en de ander ontzettend lelijk. Opvallend is de auto wel, er rijden weinig 6-serie modellen rond en het is een uitgesproken design.
Electrische achterruit
Een uniek onderdeel van de 6-serie is de bedienbare glazen achteruit. Dit raam kan met een knop automatisch omhoog of omlaag gezet worden, ongeacht de positie van het dak. Als het dak dicht zit, kan ervoor gekozen worden om het achterraam open te zetten om het motor geluid beter te horen of om het lekker te laten doorluchten. Zodra het dak openstaat kan het raam ook omhoog worden gezet om wind tegen te houden, of omlaag om het lekker door te laten luchten. Een opvallend detail van het dak zijn de zogeheten ‘vinnen’. Aan beide kanten van het dak steken er twee vinnen uit, dit is een uniek detail van de 6-serie. Het stoffen dak vouwt zich in minder dan 25 seconde op en verdwijnt boven de kofferbak, waar overigens genoeg ruimte beschikbaar is, wel 450 liter!
Facelift
In 2007 kreeg de 6-serie een facelift, hierbij werden een aantal dingen aan het exterieur gewijzigd, waaronder andere koplampen, achterlichten en bumper. Het verschil tussen een niet- en wel gefacelifte model is goed te zien bij de mistlamp. Bij het ‘oude’ model zit de luchtinlaat voor de remmen naast de radiator en is de mistlamp een bolletje. Bij de gefacelifte versie zit deze luchtinlaat direct naast de mistlamp, en is het glazen oppervlak van de mistlamp vergroot. Ook is de algehele styling van de onder bumper aangepast.
Interieur
Mooie afwerking
Het interieur is zoals we van BMW kennen, mooi materiaal gebruik en een nette afwerking. Wel is het een auto die iets gedateerd is, en dat zie je terug in het feit dat er nog veel knoppen zijn en weinig digitaal (op het multimediascherm na). Dit hoeft niet per se een nadeel te zijn, maar smaken verschillen dus neem dat mee tijdens de aankoop. Het iDrive systeem zit standaard op alle modellen, maar is wel verouderd. Pas in 2009, kreeg de 6-serie een nieuwe versie van het iDrive systeem.
Versnellingsbak en opties
Zoals hierboven beschreven zijn er 3 types versnellingsbakken. De duurste optie was de SMG II versnellingsbak, deze is te herkennen aan de versnellingspook, waar “SMG” op staat. De SMG II zal je alleen weinig tegenkomen, grofweg de meeste 630i’s hebben een normale automaat. Na de facelift in 2007, werd de manuele versnellingspook van de automaat elektrisch en je kon er ook flippers op laten zetten. BMW had destijds nog een hele bijzondere optie, namelijk heads-up display. Dit betekent dat belangrijke informatie in de voorruit geprojecteerd wordt. Bijvoorbeeld de navigatie, de snelheid, het aantal toeren dat de auto maakt en in welke versnelling je zit. Tegenwoordig is deze optie op meerdere auto’s te vinden, maar voor 2006 was dat erg vooruitstrevend.