Kan een cabrio door de wasstraat?

Home

Kun je met een cabrio door de wasstraat?

Als je cabrio vies is, wil je hem net zoals elke auto schoonmaken. Maar kun je met een cabrio, net zoals met een normale auto, ook even door de wasstraat? Of heeft een cabrio wat extra aandacht nodig?

Met een linnen kap (softtop) wordt het heel sterk afgeraden om door de wasstraat te gaan. De hard draaiende borstels beschadigen namelijk de stof van het dak, waardoor deze sneller slijt en eerder zal gaan lekken. Bij een cabrio met een stalen dak (hardtop) maakt het vrijwel niks uit.

Het is dus sterk af te raden om een softtop door de wasstraat te halen. Oké, na één keer zal het dak niet gelijk gaan lekken en na twee keer misschien ook niet. Maar door periodiek met een softtop door de wasstraat te rijden, zal deze veel sneller gaan slijten en lekken dan wanneer je het dak met de hand wast. Ook een hardtop is niet helemaal zonder consequenties. Hoe dat zit, leg ik hieronder uit.

Gevolgen van de wasstraat

Softtop

Er zijn twee hoofdredenen waarom een wasstraat slecht is voor het cabriodak. Ten eerste zijn de borstels gemaakt om vuil van het (metalen) oppervlakte te halen, de borstels gaan met veel geweld over de auto en houden geen rekening met een kwetsbaar cabriodak. Deze borstels kunnen schade toebrengen aan de stof, waardoor deze uiteindelijk kan gaan lekken. Ten tweede is de zeep of wax die gebruikt wordt redelijk agressief, het is immers gemaakt om vuil los te weken. Deze sop of wax trekt in de stof en de naden van een softtop en die kunnen daar slecht tegen. Al met al zorgt het gebruik van een wasstraat er dus voor dat een dak sneller slijt, eerder gaat lekken en dus eerder vervangen moet worden.

Hardtop

Voor een hardtop kun je stellen dat het vrijwel niks uitmaakt of deze door de wasstraat gaat. Een hardtop cabrio heeft eigenschappen die veel lijken op die van een dichte auto, zo is het dak ook de wasstraat kan weerstaan. De dakrubbers die tussen de panelen zitten kunnen wel eerder gaan slijten door het sop. Maar bij een softtop trekt deze sop in het dak, terwijl het bij een hardtop vrij snel daarna weggespoeld wordt. Met een hardtop kun je dus veilig door de wasstraat.

Hoe kun je dan wel een cabrio wassen?

Het is zeker niet zo dat een cabriodak niks kan hebben, maar omdat een wasstraat niet zo goed in lastige hoekjes kan komen, wordt vuil simpelweg op een agressieve manier weggehaald. Om je cabrio veilig en goed te wassen zijn er twee dingen die je kunt doen:

1.     Handwas/wasbox

De veiligste optie is, niet geheel verassend, om je auto met de hand te wassen. Let er wel op dat je niet met de hogedrukspuit teveel druk gaat uitoefenen op het dak, rubbers of kiertjes. Voor een softtop is het het beste om het dak over te slaan en enkel de carrosserie en ramen te doen. Het softtop dak kun je beter apart schoonmaken.

2.     Meegeleverde hardtop op de auto zetten

Deze optie geldt niet voor alle cabrio’s. Er zijn een aantal softtop cabrio modellen (waaronder de Audi TT, Mazda MX-5, etc.) met een optionele hardtop verkrijgbaar. Dit is een harde, niet opvouwbare kap (vaak van kunststof) die je op de auto kan zetten wanneer de softtop ingeklapt zit. Het idee is dat deze kap het linnen dak beschermt van kwetsbare omstandigheden zoals bijvoorbeeld de wasstraat. Deze kappen zijn niet voor elke auto beschikbaar en zin vaak los te bestellen.

Toch door de wasstraat met een cabrio?

Het kan toch zijn dat je geen zin, tijd of mogelijkheid hebt om je softtop met de hand te wassen en er toch mee naar de wasstraat gaat. Let dan wel op dat cabrio’s met een plastic achterruit niet door de wasstraat mogen, deze plastic ruiten zijn erg kwetsbaar en zwakke plekken in een softtop. Kijk dan van tevoren naar naar welke wasstraten er bij jou in de buurt zijn. Wasstraat eigenaren zijn ook op de hoogte van het problemen die cabrio eigenaren hebben met de wasstraat spelen hier dan soms ook op in.

Zo zijn sommige wasstraten uitgerust met ‘zachte’ borstels die minder de het cabriodak minder zouden moeten slijten. Verder hebben sommige wasstraten ook een speciaal ‘cabrio programma’, bij dit programma gebruikt de machine een ander soort (minder agressief) sop, die het stoffen dak ook minder beschadigd. Beide oplossingen zouden ervoor moeten zorgen dat het dak minder snel slijt, maar het is nooit bewezen dat deze oplossingen ook daadwerkelijk werken. Het beste is dus toch om je softtop cabrio met de hand te wassen.

Hoe moet je een cabriodak dan wel reinigen?

De beste manier om een vies linnen dak te reinigen, is door zelf thuis aan de slag te gaan. Er zijn speciale bussen met cabriodak mouse of zeep te koop (alhoewel groene zeep ook helpt). Gebruik dit in combinatie met een zachte borstel om je cabriodak op een veilige manier schoon te maken. Hoe je een softtop schoon kunt maken wordt uitgebreid behandeld in dit artikel: Hoe moet je een softtop schoonmaken?

Een hardtop kun je dus gewoon meenemen door de wasstraat. Echter zullen de echte auto puristen hun cabrio met de hand wassen om zo de ‘krasstraat’ te ontlopen. Belangrijk om op te letten is dat je de dakrubbers vermijdt met de straal van de hogedrukspuit! Deze harde straal kan de rubbers namelijk eenvoudig beschadigen waardoor het dak kan gaan lekken. Om de levensduur van de rubbers extra te verlengen, is het aan te raden om de rubbers eens per jaar in te smeren met een met middelen zoals speciale rubber producten, vaseline, o.i.d. Dit om het dak zo lang mogelijk waterdicht te houden.

Het maximale uit je cabriodak halen

Om het maximale uit je cabriodak te halen, is het belangrijk dat je rekening houdt met de volgende punten:

  • Zodra je merkt dat het dak vies is, denk aan algen, schimmel of viezigheid, maak hem dan schoon;
  • Als het mogelijk is, zet de auto binnen (weersomstandigheden zoals UV, ijs en regen zorgen dat het dak sneller slijt);
  • Indien je de auto niet binnen kan zetten, laat hem dan eens per jaar impregneren;
  • En natuurlijk, rijdt de cabrio niet door de wasstraat, maar was hem met de hand.
  • Bij een hardtop, behandel de dakrubbers minimaal eens per jaar.

Als je al deze punten goed bijhoudt, dan kan een cabriodak een autoleven mee. Succes met het onderhoud en vergeet zeker niet te genieten wanneer je de mogelijkheid hebt om zonder dak te rijden!

Leave Comment

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *